go back Vanya's Website

Pregătire pentru artă

modified 01/10/2023 00:10

Un lucru pe care l-am descoperit recent (la o lecție de limba română despre Lucian Blaga) este că pierdem o mare parte din sensul unei lucrări de artă, nefiind pregătiți pentru aceasta.

Am început să studiem “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” nu în modul obișnuit (citești poezia, descifrezi metaforele, cauți sensul și mesajul), ci prin a vorbi despre filozofia lui Blaga: cunoașterea blagiană (paradisiacă și luciferică), Marele Anonim etc., într-un mod nu doar “Blaga afirma x.”, ci am analizat ideile, și am căutat veridicitatea lor “Care cunoaștere este superioară”, neacceptând ce spune el drept regulă, ci căutând să ajungem noi acolo “De ce ideile lui Blaga au sens? Au ele oare sens?” (eu încă sunt de altă părere).

Acest lucru a făcut sensul poeziei evident, prezentându-l ca pe un rezumat al cunoașterii blagiene.

De acum încolo, înainte de a citi vre-o carte, de a privi vre-un film sau a merge la teatru voi încerca să aflu cât mai multe despre viața și filozofia autorului și să-i analizez ideile într-un mod asemănător, pentru a fi pregătit de a-i înțelege arta în contextul1 vieții sale.

Până acum eram de părere că sensul unei lucrări trebuie să fie evident citind o lucrare de-a sa și analizând-o, fără vre-o pregătire propriu-zisă. Poate aflarea ideilor înainte de a ajunge singur la ele nu este tocmai cinstit – nu știu sigur, dar voi încerca să aflu. Sau poate toată lumea face deja acest lucru – află cât mai multe despre un autor, după care îi citește cărțile.

Este, însă, o distincție între a te informa despre filozofia și viața unui autor și a te informa despre sensul unei lucrări. Eu vorbesc despre prima, în timp ce a doua e ceva ce trebuie practicat numai după o analiză proprie a lucrării.


  1. O idee asemănătoare, care reiterează importanța contextului (istoric: evenimentele sociale din acel an, autorul: starea în care se afla când a creat lucrarea) în analiza unei lucrări poate fi găsită aici↩︎