go back Vanya's Website

Asupra ințelepciunii vieții de Arthur Schopenhauer

modified 20/04/2024 22:38

«Fericirea nu este un lucru ușor, e dific s-o găsim în noi și imposibil s-o găsim aiurea» – Chamfort

E ideea centrală a cărții. Chiar dacă Schopenhauer e cunoscut ca fiind un filosof pesimist, în carte acesta ignoră total această ideea a sa (scrie despre asta încă în introducere), și scrie despre arta de a fi fericit. Prin asta, Schopenhauer are în vedere o viață „pe cât se poate de plăcută și de fericită […] care ar fi preferabilă neexistenței”.

Împărțirea fundamentală

Schopenhauer urmează împărțirea lui Aristotel a bunurilor vieții omenești:

  1. Ceea ce este cineva – personalitatea, sănătatea, caracterul, inteligența;
  2. Ceea ce are cineva – averea;
  3. Ceea ce reprezintă cineva – faima, imaginea.

El argumentează că ceea ce este cineva este determinat de natură, de aceea determină fericirea unui om mai mult decât celelalte două: cineva inteligent, sănătos sau cu un temperament mai bun va fi mereu mai fericit ca cineva bogat, dar bolnav, sau cineva faimos, dar depresat.

Tot aici, el spune că fiecare dintre noi trăiește într-o lume a sa, și 2 persoane diferite vor vedea și simți fix aceeași întâmplare (moartea unui prieten, o insultă adusă la adresa noastră, un succes sau un eșec etc.) total diferit, în dependență de bogăția interioară. Realitatea nu este nimic altceva decât viziunea noastră asupra realității. Lumea e așa cum o vedem noi

Mai spune Schopenhauer că ceea ce suntem e determinat de natură, și nu poate fi schimbat. Deci, natura ne fixează, o dată pentru totdeauna cât de fericiți putem fi (o inteligență mai mare va face posibil plăceri mai înalte, ceea vor produce teoretic )

Fragmente din carte

Capitolul 1